Terug naar dag 16 Home Ethiopië Verder naar dag 18

 
Dag 17: Langano meer – Addis Abeba
Vrijdag 30 maart 2012

 

Ook deze laatste ochtend worden we netjes op tijd wakker zonder wekker. De wind van gisterenavond heeft een ander weertype bezorgt. De zon is volledig verdwenen en Ziway meerdaarvoor in de plaats is er een zwaar bewolkte lucht teruggekomen. Helaas geen mooi licht meer om de vogeltjes te fotograferen. Rond half 8 gaan we op weg naar het ontbijt. Onderweg verheerlijken we ons al op de heerlijke pancakes en koekjes die op ons liggen te wachten. Ook vandaag verschijnen we weer als eerste aan het ontbijt. We genieten op ons gemak van het uitgebreide ontbijtbuffet. Een kleine drie kwartier later lopen we al terug naar het huisje om de koffer klaar te zetten en ons gereed te maken voor vertrek. Om 9 uur vertrekken we richting Addis Abeba. Na een klein uurtje rijden, maken we een korte stop bij het Ziway meer. Dit meer herbergt een grote diversiteit aan vogels. De bus brengt ons helemaal naar de oever van het meer. Onderweg zien we al een heleboel maraboes staan. Bij het eindpunt is het helemaal een drukte van jewelste daar staan wel 50 maraboes te wachten op een lekker hapje. De lokale bevolking maakt hier namelijk de vis schoon. De vogels hopen natuurlijk een hapje mee te kunnen pikken. We lopen tussen de maraboes door. Het is een imposant gezicht. Ze zijn ook helemaal niet bang en blijven gewoon staan waar ze staan. In het water dobberen grote groepen pelikanen. Als de lokale bevolking ons ziet met de camera’s, gooien ze de vis naar de pelikanen. Al die grote open bekken is een spectaculair gezicht. Tussen het grote geweld van maraboes en pelikanen zien we ook nog een paar hamerkoppen en ibissen rondscharrelen. In de bomen rond het meer zien we ook nog visarenden en ijsvogeltjes zitten. Het is een waar vogelparadijs.

Iets over 12 arriveren we bij restaurant Dreamland in Debre Zeit voor de lunch. Marja heeft onderweg al de bestellingen doorgebeld, zodat we meteen kunnen aanvallen. Het restaurant ligt op een berghelling en vanaf het terras hebben we een prachtig uitzicht op het lager gelegen meertje. Tijdens het eten worden we belaagt door een moederkat met 2 kittens. De fried fish van Riet smaakt niet zo, maar de tomaten crèmesoep van ma en de spaghetti van mij gelukkig wel. Ondertussen overhandigd Marja de envelop aan onze chauffeur Casaoen. Als we klaar zijn met eten hangen we nog even over de reling om te genieten van het uitzicht. Als we naar beneden kijken zien we ineens een prachtig blauw gekleurde agaam 'hangen'.  Naarmate we langer blijven kijken, zien we hoe hij zijn kleur aanpast aan de omringende stenen.

Om half 2 vertrekken we weer voor ons laatste stukje naar Addis Abeba. Dit laatste stuk is behoorlijk druk, hierdoor komen we pas om 3 uur bij het Etnologisch museum aan. Het museum is gelegen op de universiteitscampus in het voormalige paleis van keizer Haile Selassie. Onze gids is echt super enthousiast. Hij vertelt Hamerkopronduit over de cultuur en gebruiken van de belangrijkste stammen van Ethiopië (van geboorte, huwelijk tot overlijden). We zien ook een heleboel prachtige gouden- en zilveren processiekruisen en bijzondere iconen. Als laatste brengen we nog een bezoek aan een tweetal kamers, te weten de badkamer en de slaapkamer,  van Haille Selassie met de originele inrichting. Rond half 5 zijn we klaar en rijden we naar het Ghion hotel om de tijd te doden. We duiken eerst met zijn allen in de souvenirs winkeltjes. Aansluitend gaan we op het terras van het hotel gezellig met zijn allen een drankje drinken. Lang kunnen we hier niet van genieten, want het weer begint om te slaan. De temperatuur begint flink te dalen en de eerste regen druppels komen al snel naar beneden. We verhuizen met zijn allen naar het restaurant. Hier bestellen we nog 2 sandwiches aangezien het anders wel heel erg lang gaat duren voordat we wat te eten krijgen. De sandwiches smaken weer prima.

Rond half 8 vertrekken we naar de luchthaven van Addis Abeba. De regen komt inmiddels met bakken uit de lucht. Onderweg zien we spontaan allerlei riviertjes op de weg ontstaan. Door de regen is het ook behoorlijk druk op de weg. Op de parkeerplaats van het vliegveld is het een grote chaos.  De bus wordt klemgereden zodat we zelf de koffers naar buiten moeten sjouwen. Zodra een ieder zijn koffer heeft, rennen we naar de incheckbalies. Bij de ingang moeten we echter eerst door de scan en moet alles gecontroleerd worden. Zelfs de schoenen moeten uit en dat terwijl de grond drijfnat is. Het personeel staat er maar een beetje bij zodat we zelf onze koffers maar door de scan gooien. We checken gedrieën in, maar dat helpt niet om 3 stoelen naast elkaar te krijgen. Na de incheckbalie moeten we nogmaals door een scan heen en ook hier moet alles wéér uit. Ook moet al het water ingeleverd worden. Na deze scan moeten we een formulier invullen om het land uit te komen. Tot 5 keer toe schrijf ik mijn geboorteplaats verkeerd en kan ik opnieuw beginnen. Na de paspoort controle zijn we eindelijk vrij om te winkelen. Er zijn genoeg winkeltjes op het vliegveld en we vermaken ons prima. Als we uit gewinkeld zijn, leveren we de laatste birs in bij het wisselkantoortje. Vervolgens gaan we op weg naar de gate. Onderweg moeten we goed opletten want de regen komt inmiddels ook door het dak van het vliegveld. Overal liggen gigantische plassen en is het spekglad. Bij de gate blijkt al snel dat onze vlucht vertraging heeft door het weer. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Het is duidelijk dat het regenseizoen begonnen is. Een klein uurtje later dan gepland gaan we dan eindelijk de lucht in op weg naar huis.


Home Travel photography Nature photography Links E-mail