Terug naar dag 4 Home Ethiopië Verder naar dag 6

 
Dag 5: Bahir Dar - Gondar
Zondag 18 maart 2012
        

Gelukkig worden we ondanks een verkeerd gezette wekker op tijd wakker. Kwart over 7 zitten we netjes aan het ontbijt, waar we snel mee klaar zijn aangezien het niet al te uitgebreid is. Een kleine drie kwartier later zitten we alweer bepakt en bezakt in de bus voor onze rit naar de koningsstad Gondar. Helaas is Marja nog steeds niet uit gehandeld over het diner van gisterenavond zodat het vertrek met een klein Gods Fingerhalf uurtje wordt uitgesteld. Als we uiteindelijk instappen zien we aan Marja’s gezicht dat het niet helemaal naar haar zin is verlopen. Tijdens de rit naar de stad vertelt ze dat de directeur van het hotel nog steeds vindt dat het er genoeg op tafel stond en dat we niet mogen klagen. Uiteindelijk heeft ze toch 60ETB af kunnen snoepen van de oorspronkelijke prijs. In de stad gaan we op zoek naar een winkeltje waar we genoeg water kunnen inslaan voor de hele groep. Na een klein uurtje rijden komen we bij een kleine lokale uien- en tomatenmarkt langs de weg aan. We maken even een korte stop om een kijkje en wat foto’s te nemen. Binnen een mum van tijd ziet het zwart van de mensen en staan wij niet meer te fotograferen maar worden we gefotografeerd. In het begin is het erg grappig, maar naar verloop van tijd worden de mensen mij ietwat te opdringerig. We stappen allemaal in de bus en gaan gauw weer verder. Bij 'Gods finger' maken we opnieuw een korte fotostop. De rotsformatie die uit het gebergte omhoog rijst heeft volgens de lokale mensen de vorm van een vinger. Wij hebben meer het idee dat het een complete hand is, maar wonderlijk is het wel. Na deze wonderlijke speling van de natuur maken we nog een korte stop bij een qat plantage. De qat is een slanke, rechte boom die zes tot tien meter hoog kan worden. De bomen worden gekweekt voor de bladeren. Deze lange getande ellipsvormige bladeren bevatten een stimulerend middel met een amfetamine overeenkomend effect.

Rond kwart over 12 komen we bij ons lunch adres 'The four sisters' in Gondar aan. Het gezellig en vrolijk aandoende restaurant ligt een beetje aan de rand van de stad en naast een enorm braak liggend stuk land. Het ziet er heel modern uit, maar wel geheel in Ethiopisch sferen. Van binnen zijn de muren en plafond rijkelijk beschilderd met kleurrijke taferelen. Beetje vergelijkbaar als 'Ura Kidane Mehret' op het eiland Zeghe. Het restaurant wordt ook echt gerund door vier zussen namelijk Helen, Senait, Tena, and Eden. We worden met muziek onthaald en naar onze tafel gebracht. De kaart is bijzonder uitgebreid. We gaan voor een ei en kaas sandwich. Tijdens het wachten op de lunch worden we bezig gehouden met een kleine koffieceremonie. We kunnen de bonen ruiken en we mogen honingwijn proeven. Als de sandwiches komen, zijn we aangenaam verrast. De opmaak ziet er fantastisch uit, beetje groente, patatjes en leuke ronde broodjes. Gelukkig blijkt het er niet alleen fantastisch uit te zien maar ook heerlijk te smaken.

Een kleine vijf kwartier later vertrekken we naar de residentie van keizer Fasiladas. Keizer Fasiladas leefde van 1632 tot 1667. Nadat hij de Portugezen had verjaagd, besloot hij om zich op één plaats te vestigen. Keizers en hun hof waren gewend om in verplaatsbare tentenkampen te huizen, omdat zij voortdurend op reis waren door de uitgestrekte gebieden van hun rijk. Dit terrein van ruim zevenduizend vierkante meter is rondom voorzien van een grote muur met twaalf poorten. De verschillende rangen en standen binnen de hofhouding hadden zo ieder hun eigen toegangspoort. Onder Fasiladas groeide Gondar uit tot een aanzienlijke stad en werd het een centrum voor cultuur, godsdienst en kunst. Via de hoofdingang komen op het ommuurde terrein terecht. Onze gids vertelt eerst een hele geschiedenis over het kasteel alvorens we over het terrein gaan lopen. We beginnen onze rondtoer bij de resten van de kanselarij van Tsadik Yohannes. Van dit bouwwerk staan alleen de buiten muren en de vierkante toren nog overeind. Vanaf de trap hebben we een mooi uitzicht over het terein. We lopen verder naar het paleis van Keizer Bibliotheek van keizer Tsadik YohannesFasiladas. Het is een massief vierkant gebouw met een getande bovenrand en vier hoektorens. De monumentale trap brengt ons naar de ontvangstruimte van het paleis. Hier zien we dat er twee davidssterren zijn aangebracht als verwijzing naar de Solomonidische afstamming. Vanaf deze eerste verdieping hebben we een nog beter uitzicht over het terrein en de rest van Gondar. Het paleis van Fasiladas is een van de weinige die in redelijk goede staat bewaard is gebleven. We brengen vervolgens nog een bezoek aan het nabij gelegen paleis van Yasu de Grote waarvan alleen de muren nog overeind staan. Naast het paleis van keizer Bakaffa staat het paleis van van zijn weduwe Keizerin Mentawab. Dit gebouw is zo goed bewaard gebleven dat de huidige openbare bibliotheek van Gondar hier is ondergebracht. Op de gevel zijn de oorspronkelijke versieringen nog te zien. In de tuin van het paleis liggen de resten van een Turks bad. Heel bijzonder zijn ook de met onkruid begroeide leeuwenkooien waarin in de tijd van Haile Selassie, Abessijnse leeuwen verbleven. De leeuwen waren het symbool van keizerlijke macht. 

Na ons bezoek aan het paleis gaan we naar 'Fasiladas bad' wat via een smal verbindingspad te bereiken is. Het bad ligt in een park met oeroude jeneverbes bomen en is enkele tientallen meters lang en breed. In het midden staat  een twee verdiepingen tellend paviljoen wat als badhuis fungeerde.  Tegenwoordig wordt het jaarlijks nog gebruikt voor het Timkat festival, waarbij de doop van Jezus in de Jordaan wordt herdacht. Als laatste onderdeel van de dag brengen we nog een bezoek aan de 'Debre Birhan Selassie-kerk'. Deze kerk is gebouwd in opdracht van keizer Yasu de Grote. Het wordt gezien als een van de mooiste kerken in Ethiopië en maakt deel uit van een klooster. Het complex bevindt zich net buiten de stad zodat we een klein stukje met de bus moeten rijden. Via het poortgebouw komen we op het kloosterterrein. Boven de poort hangen de door de Oost Indische Compagnie geschonken kerkklokken. Recht tegenover het poortgebouw ligt de rechthoekige kerk. De heren mogen via de hoofdingang naar binnen, maar de vrouwen moeten gebruik maken van de zij ingang en ook de schoenen moeten weer uit. De schilderingen in de kerk zijn nog in hun originele staat te bewonderen. Het houten plafond is voorzien van vele serafijnen kopjes. De engeltjes hebben allemaal verschillende uitdrukkingen en kijken met grote ronde ogen alle richtingen op. Ook de wanden zijn bedekt met kleurrijke taferelen waaronder de kruisiging van Jezus met aan de voet van het kruis koning Yasu. We wandelen aansluitend nog even over het kloosterterrein maar hier is verder niets meer te vinden. De bus brengt ons verder de berg op naar het Goha Hotel. Dit hotel blijkt een heerlijk buiten terras te hebben, waar vandaan we een prachtig uitzicht hebben over de stad. Na een heerlijke opfris beurt onder een koude douche nemen we nog een drankje op het terras. Het uitzicht is echt adembenemend en na een betere bestudering zien we ook de 'Royal Enclosure' liggen. We zien hoe de duisternis bezit neemt van de stad. Om half acht gaan we naar binnen voor het diner. Er is een tafel voor ons gereserveerd en we mogen kiezen uit een keuze menu. We eten smaakt allemaal prima en om 9 uur gaan we moe maar voldoen terug naar onze kamer.


Home Travel photography Nature photography Links E-mail