Terug naar dag 11 Home Myanmar Verder met dag 14


Dag 12: Kalaw - Mandelay
Donderdag 28 oktober 2010


Vandaag worden we om 6 uur gewekt door onze eigen wekker. We staan meteen op en 20 minuten later zitten we aan het ontbijt. Als we even niet goed opletten gaat Jan er met ons eitje vandoor. Als we uitgegeten zijn keren we terug naar de kamer om ons klaar te maken voor de lange rit van 260 kilometer naar Mandalay. Precies om half 8 vertrekken we met de bus richting de voormalige hoofdstad van Birma. Onderweg hebben we slechts korte plas- en koffiestops. Rond 12 uur arriveren in het stadje Ywangan voor de lunch. We strijken neer bij een Chinees aan een groot meer. In het meer liggen diverse gouden boten. Eentje lijkt een grote Pino van Sesamstraat op de boeg te hebben. Sommige boten zien er bijzonder kitscherig uit. We bestellen samen een rijst met cashewnoten schotel. Als we willen vertrekken, blijkt Marianne nog niet klaar te zijn met haar soepje.

Half 2 is een ieder gereed en vervolgen we onze weg richting Mandalay. Mandalay geldt tot op de dag van vandaag als eigenlijke centrum van de Birmaanse cultuur. Al sinds de stichting in 1857 was Mandalay de belangrijkste handelsroute van Centraal-Birma en sinds de economische liberalisering ontwikkelt de voormalige koningsstad zich tot een snel groeiend economisch centrum. De havenstad ligt in een bocht van de brede rivier de Ayeyarwady. Als we rond half 5 de stad binnen rijden zien we de restanten van de muren en 52m brede gracht van de paleisstad. Het Hongtha Hotel ligt in een van de vele zijstraatje van de hoofdstraat. We zetten onze spullen op de kamer en krijgen vervolgens een briefing wat we de komende dagen allemaal kunnen doen. Tijdens de briefing voel ik me steeds beroerder worden. Zelfs zo beroerd dat ik hard moet rennen om op tijd bij het toilet te zijn. De rest van de avond wordt het er niet beter op. Het diner slaan we over.


Dag 13: Mandalay
Vrijdag 29 oktober 2010


Na een bijzonder onrustige nacht met ontzettend veel wc stops worden we om half 7 wakker. We staan op ons gemak op en maken ons klaar voor het ontbijt. We hebben wederom geen warm water zodat we met de waterkoker wat water koken. Als dan ook nog eens blijkt dat er geen water uit douchekop komt, wordt het helemaal een hoop geklungel. Rond half 9 lopen we naar beneden voor het ontbijt. Ik probeer wat droge toast en wat bananen naar binnen te werken. De thee is echter niet te drinken. Ze weten gewoon niet hoe ze het moeten zetten. Ze laten de thee net zolang trekken totdat het als koffie uitziet. Na het ontbijt trekken we ons terug op de kamer. We hebben besloten om een dagje rustig aan te doen en niet mee te gaan met de groep. Ik voel me nog niet helemaal lekker. Rond een uur of 12 gaan we even naar buiten om wat kaakjes en water in de slaan. Het winkeltje ligt om de hoek en ik moet zeggen dat ik toch weer erg blij ben als ik terug op de kamer ben. Als het kamermeisje komt, vragen we haar meteen even te kijken naar de douche kop. Ze haalt er een mannetje bij en binnen een minuut is hij gereed althans dat zegt hij. Wij hebben onze twijfels en checken de kop. Hij doet het inderdaad nog steeds niet en het kamermeisje gaat achter de monteur aan. Het mannetje komt weer terug en zegt: ‘two minutes’. Jaja nou dat maakt ons niet uit als het maar gemaakt wordt. Hij gaat gewoon niet eerder de deur uit voordat de kop het doet. Deze tweede poging levert gelukkig een werkende douchekop op.

Het is inmiddels rond het middag uur, zodat we een soepje nemen en wat droge kaakjes. Na deze lunch ga ik even lekker liggen en blijkbaar heb ik dit nodig want na 3 uur slapen word ik om half 4 weer wakker. Aansluitend gaan we even het programma van morgen bekijken bij de receptie. Ernst-Jan plakt het programma steeds op de balie van de receptie. Reuze handig als je een keertje niet mee kan. Terug op de kamer neem ik een lekker warme douche onder de werkende douche kop. Die warme douche doet me goed en voel me meteen weer een stuk beterder. Rond 6 uur maken we een diner klaar bestaande uit kaakjes en een soepie. Na het diner doen we nog een spelletje Yahtzee. Om kwart over 8 duiken we in bed in de hoop op een goede nachtrust.


Home Travel photography Nature photography Links E-mail