Terug naar dag 1 Home Peru Verder naar dag 3

   
Dag 2:  Lima
Zondag 19 oktober 2008


Na een vrij goede nacht worden we om 10 voor half 7 wakker. We blijven nog even lekker liggen totdat de wekker bijna afgaat. Een klein uurtje later gaan we naar beneden voor het ontbijt. Het hotel heeft een prachtige overdekte binnenplaats waar een aantal tafeltjes staan, waaraan we kunnen ontbijten. Het ontbijt bestaat uit verse witte broodjes, roerbakei, jam, müsli en yoghurt. Het is wel vechten geblazen om de broodjes in de wacht te slepen, want er komen er per keer maar een stuk of 10 en dat is voor een gezelschap Parque del Amorvan 21 man eigenlijk wel weinig. Om kwart voor 9 hebben we beneden in de hotellobby een korte briefing met onze reisleidster Mirjam. Hier krijgen we het een en ander over onze reis te horen. Tevens doen we direct een donatie (100 SOL pp) voor de gezamenlijke pot, zodat we daar verder geen omkijken meer naar hebben. Ook de stadsrondrit die vanochtend op het programma staat rekenen we direct af met Mirjam af.

We vertrekken om half 10 vanaf het hotel met een bus en een plaatselijke gids genaamd Ada voor onze stadsrondrit door Lima. Als eerste rijden we naar het kleine Parque del Amor, vanwaar we kunnen genieten van een weids uitzicht op de kustkromming. Het parkje heeft zijn naam te danken aan het beeld van een kussend paartje. Vanaf Parque del Amor rijden we verder naar de oude binnenstad. Onderweg komen we langs Muaca Pucllana een oude opgraving uit het pre inca tijdperk. Het hele terrein bestaat uit leem. Via de rijkste straten van Miraflores rijden we de oude stad binnen.Plaza San Martín is onze volgende stop, dat is vernoemd naar de Argentijnse generaal en bevrijder. De Spaanse beeldhouwer Mariano Benlliure maakte het bronzen monument dat in 1921 midden op het plein werd opgesteld. Het toont deze Argentijnse generaal en bevrijder in ruiterpose. Op de massieve sokkel zijn gedenkplaten met de data van zijn acties en veldslagen aangebracht. Van Plaza San Martín rijden we verder naar Plaza Mayor, het voormalige Plaza de Armas. Onderweg zien we een stuk van een van de meest spectaculaire processie van Lima. Vanaf 1 oktober gaan gelovige Limeños ten teken van boetedoening paarse kleding of in ieder geval een paarse stropdas dragen. Op 18, 19 en 28 oktober wordt dan het in zilver ingelijste schilderij van de 'Heer der Wonderen', Señor de los Milagros, op een 1000kg zware draagbaar doorPlaza Mayor Lima de straten gedragen, met plechtige stops bij ziekenhuizen, brandweerkazernes en andere openbare gebouwen. De gebeden en het gezang van de duizenden in paars geklede gelovige worden begeleid door de soms hartverscheurende blaasmuziek van een militaire kapel. Het schilderij van de gekruisigde Jezus Christus, een kopie van het originele schilderij in de Iglesia Las Nazarenas, zou al sinds 1670 zieken genezen en vertwijfelden troosten.

Plaza Mayor is het historische hart van de stad Lima. Rond het plein staan verschillende bezienswaardige gebouwen: de kathedraal, het aartsbisschoppelijke paleis, het regeringpaleis en het stadhuis. Als eerste nemen we een kijkje in de kathedraal waar momenteel ook een mis gaande is. We lopen een rondje en gaan gauw weer naar buiten, want bij het Palacio de Gobierno is iets bijzonders gaande. De in blauwrode uniformen gestoken presidentiële wacht, het huzarenregiment van Junín, presenteert met goudglanzende helmen en in paradepas de wisseling van de wacht. Een indrukwekkend moment om te mogen meemaken. Vanaf deze spectaculaire presidentiele wisseling van de wacht lopen we verder naar het even verderop gelegen Monasterio de San Francisco. Dit religieuze bouwwerk werd in 1546 door franciscanen gesticht. Tegenwoordig staat het op de Unesco-lijst van cultureel erfgoed. Het indrukwekkende Palacio de Gobiernocomplex met de twee markanten houten koepels van de kloosterkerk werd pas in 1674 voltooid. Op sommige muurornamenten zijn duidelijk nog de Arabisch-Andalusische invloeden zichtbaar. Het klooster bevat diverse kostbaarheden zoals het koor met de 130 stoelen, verschillende schilderijen van de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán en de 71 panelen van de panamaceder. In de catacomben zien we de beenderen van ca 70.000 epidemie slachtoffers van Lima in geometrische patronen gerangschikt. Als laatste bezoeken we de bibliotheek met 25.000 in leer gebonden antiquarische boeken. Vanaf de monastery rijden we terug naar het hotel. De meeste leden van onze groep stappen bij Parque Central uit, behalve wij, Ruud, Yvonne en Adriaan. Nadat we de spullen op de kamer hebben gezet, gaan we op zoek naar een supermarkt voor wat water, fruit en limonade. Aan de balie vragen we de dame waar we het beste naar toe kunnen gaan. Vanaf het hotel slaan we rechtsaf en lopen 5 blokken rechtdoor tot aan de rotonde waar we 'Wong' vinden. Een enorme supermarkt met ontzettend veel keuze. Allereerst pinnen we bij de interbank nog 200 SOL pp extra, zodat we voorlopig vooruit kunnen. In supermarkt halen we voor 60.10 SOL (3 flessen water, 2 cola, bananen, appels, mintsnoepjes en poeder limonade) aan boodschappen.

Terug op de kamer eerst even flink het vochtniveau op peil gebracht en de foto’s op de laptop gezet en bekeken. Vervolgens een begin gemaakt met het verslag en een e-mailtje verstuurt naar Riet en Richard via de hotelcomputer. Voordat we erg in hebben is het alweer 5 uur en moeten we nog haasten voor het diner. Half 7 verzamelen we ons bij de lobby voor het diner. Niet iedereen gaat mee, zodat we uiteindelijk met zijn zestienen bij het 'Bohemia Cafe & Mas' terechtkomen. We bestellen beide een heerlijke risotto en kletsen gezellig wat met iedereen. Rond kwart over 9 zijn we gereed en lopen we met zijn allen weer terug naar het hotel. Nog even snel het reisverslag van vandaag op de laptop afgemaakt voordat we om half 11 onder de wol kruipen.Home Travel photography Nature photography Links E-mail